Verdiepend strafrecht

Nog geen lidkaart?
Bestel hem hier!
Studiepunten
6
Docent
Tom Vander Beken
Moeilijkheidsgraad
5
Beschrijving

Het vak heet grondige studie strafrecht, maar wie dit vak kiest om meer te leren over de schuldvraag of de straftoemeting, is eraan voor de moeite. Het vak focust zich, zoals de studiefiche reeds verraadt, op de fase van de strafuitvoering en het strafuitvoeringsbeleid. Na een bondige historische inleiding, langsheen de verschillende stromingen die het strafrecht heeft gekend (positivisme, sociaal verweer, nieuw sociaal verweer...), wordt er vooral gefocust op het strafbeleid in de laatste twee decennia, en vervolgens de interne (binnen de gevangenismuren) en externe (contact met de buitenwereld/overgang naar elektronisch toezicht) rechtspositie van gedetineerden in België. Halverwege het semester veranderen de lessen: er worden dan presentaties gegeven door de studenten, over verschillende onderdeeltjes van de strafuitvoering. Deze presentaties zijn te kennen voor het examen. 

Curcusinformatie

Reader met relevant studiemateriaal, m.i.v. studentenpapers. Ter beschikking gesteld via Ufora. 

Evaluatievorm

Dit vak heeft drie verschillende evaluatievormen: – tijdens het semester krijg je de opdracht om een paper te schrijven, in groepjes van 2 tot 4 personen. Deze paper moet per persoon 5000 woorden bedragen, maar je krijgt er wel voldoende tijd en begeleiding (door de prof) voor. Iedere les zijn er dan een stuk of drie groepjes die hun paper mondeling voorstellen (max. 25 min.). Ieder groepje krijgt bovendien de opdracht om de paper van een ander groepje te lezen en hierover kritische vragen te stellen tijdens de mondelinge presentatie ervan. Zowel de paper, de mondelinge presentatie, als het stellen van vragen wordt gequoteerd op tien. Op geen enkele van de drie vlakken gooit de prof genereus met punten, zéker niet op het schriftelijk gedeelte. – Op het einde van het semester is er een schriftelijk examen, waarbij vooral het inzicht in de stof en de praktische toepassing ervan belangrijk is. 

Periodegebonden: schriftelijk examen (50%). Niet-periodegebonden: paper (30%), presentatie (15%) en discussie (5%) (1ste en 2de kans).

Hoorcollege

Naar de lessen gaan wordt zeker aangeraden. De klemtonen en extra informatie die je hier krijgt zijn min of meer onontbeerlijk om je door de cursus en presentaties te worstelen. Bovendien is de prof een goed verteller en duren de lessen meestal veel minder lang dan op het lesrooster aangegeven (de prof geeft minder pauzes). 

Werklast

De paper is een pittig stukje werk, te meer daar het niet simpel is om bronnen te vinden over de onderwerpen, die zich allemaal situeren in een deel van het strafrecht dat weinig gedocumenteerd is. 5000 woorden per persoon is niet niks en er wordt een zeker niveau verwacht. De leerstof is er van de soort die net de gulden middenweg tussen “veel te veel” en “comfortabel weinig” heeft gevonden. De cursus is bedrieglijk: dit is niet de enige leerstof! De presentaties die erbij komen zijn (gemaakt door studenten en dus) vaak uitgebreid.