Ruimtelijk ordeningsrecht

Nog geen lidkaart?
Bestel hem hier!
Studiepunten
4
Docent
Tom De Waele
Moeilijkheidsgraad
Nog geen beoordeling.
Beschrijving

Dit vak is niet echt een vervolg op het vak uit de bacheloropleiding, maar eerder een inleiding in de verschillende bevoegde wetgevende instanties en procedures binnen de ruimtelijke ordening, naar mijn mening. Er is geen cursus, enkel slides en het is noodzakelijk om naar de lessen te gaan als je wil weten waar het eigenlijk over gaat. Het examen bestaat uit 2 casussen waar zowat alles van de theorie in wordt verwerkt en het is open boek. De slaagkansen zijn hier dus zeer gunstig, doch als je niet naar de lessen bent geweest zou het wel eens spannend kunnen worden. De werklast bestaat dus enkel uit het bijwonen van de lessen en zorgen dat je snel zaken kan opzoeken in de notities die je hebt genomen.

Curcusinformatie

Er bestaat geen cursus van dit vak. Studenten dienen het vak in te studeren a.h.v. notities, slides en wetgeving. 

Evaluatievorm

Volstrekt tegen de regels van het Onderwijs- en Examenreglement in, beslist de docent elk jaar opnieuw om het examen op twee verschillende dagen te laten plaatsvinden, en met name een schriftelijk én mondeling deel te organiseren. Er wordt ook gewoonlijk afgeweken van de officiële examenplanning, en “ik heb in de namiddag al een ander examen” wordt zonder veel grondslag verworpen als irrelevant argument.

Enkel het schriftelijk examen is evenwel een echt examen, maar openboek (alles is toegestaan, behalve communiceren): het beslaat één voormiddag, bestaat uit één grote en één kleine casus, en de volgorde van indienen is bepalend voor de studietijd voor uw volgende vak, want wie eerst indient, mag eerst een moment kiezen voor zijn “mondeling”. In die casussen wordt disproportioneel veel gepeild naar zaken die niet uit het VCRO komen, terwijl die er veelal in de laatste les werden doorgedramd in de laatste les (inhaalweek). Over het algemeen wordt het als niet zodanig moeilijk ervaren, vooral omdat het de bedoeling is dat je eigen nota’s meebrengt, en omdat er geen rechtsbronnen moeten worden vermeld – dit is voor “boekenjuristen”. Belangrijke tip: neem uw boek van ruimtelijk bestuursrecht mee en bekijk op voorhand nog eens de inhoud!

Elk jaar opnieuw maakt de docent zijn studenten wijs dat er een mondeling examen is. Hij dicht dat examen een “therapeutische werking” toe: je zou er je punten uit het schriftelijk examen me kunnen opkrikken. Dit is echter volstrekt niet het geval: het mondeling examen is een tijdsverspilling van circa een halfuur, waarin de docent u uitnodigt om op zijn bureau uw privéleven en examen te bespreken (een soort verplichte feedback). Aan uw punten verandert er echter niets: hij deelt ze mee (opnieuw in strijd met de reglementen) en kijkt naar uw gezicht om te zien of je het verwacht had of niet (ook wie gebuisd is, blijft dat). Hij bespreekt daarna de vragen en zegt eens ‘oei’ en ‘ah’ als hij je foute elementen overloopt.

Hoorcollege

Notities zijn belangrijk, aangezien het examen een open-boek-karakter heeft. De docent strooit kwistig met voorbeelden, die verwerkt zullen zitten in de examenvragen. Het is eveneens aangewezen te weten waarop nadruk wordt gelegd. De lesgever kraamt bij momenten klinkklare onzin uit. De naarstige auditeur profileert zichzelf als een soort volkse klokkenluider binnen de corrupte en elitaire Belgische magistratuur, in de hoop tomeloze bewondering los te weken bij zijn jonge akolieten. (Maar het kan zijn dat je dergelijke theaterstukjes juist heel vermakelijk vindt.)

Werklast

Het vak vergt niet erg veel moeite. Alle lessen uitstaan en een beetje weten wat waar stond in je eigen nota’s, moet voldoende zijn om te slagen. Naast het volgen van de lessen is tijdens het jaar niks vereist. Een drietal dagen voor het examen je nota’s herlezen volstaat veelal. Een inhoudstafel en/of index van de eigen nota’s maken kan ook handig zijn.